top of page

8 tipů pro krásnou a funkční předsíň

Aktualizováno: 8. 11. 2022

Vstupní prostor do domu nebo bytu může mnohé napovědět o jeho obyvatelích. Taky je to prostor, na který klademe velké nároky. Proto je dobré věnovat mu patřičnou pozornost. Jak to udělat, aby nám dobře sloužil a zároveň působil přívětivě?




1. Začněte od podlahy

Předsíň patří mezi nejvíce namáhaná místa v bytě. Přicházíme do ní zvenku, na botách často přinášíme nečistoty, a proto je důležité, aby podlaha byla co nejodolnější. Vhodná je dlažba, která se také snadno udržuje a nepotřebuje speciální zacházení. Můžete vyzkoušet i další moderní materiály, jako jsou vinyl nebo marmoleum. Nabízejí širokou škálu barev a dekorů, a mohou tak doladit takřka každý interiér.


2. Úložné prostory jsou základem útulnosti


Malá místnost snadněji podléhá nepořádku, to je známá pravda. Platí to o malých bytech i o předsíni. Proto je dobré zaměřit se právě tady na dostatek skříní, kam můžete schovat kabáty a boty, které zrovna nenosíte. Pokud můžete, vyžeňte skříně až ke stropu, získáte tím cenný prostor navíc.





3. Dejte řád věcem, které chcete mít po ruce

Ne všechno v předsíni můžeme nebo chceme schovat do skříně, některé věci naopak potřebujeme mít na dosah. Sluneční brýle, klíče nebo balíček kapesníků jednoduše popadnete cestou ven a máte po starostech. Přesto je vhodné tyto nezbytnosti trochu schovat. Dobře k tomu poslouží nejrůznější úložné koše nebo krabice, které pomohou vyřešit nahodilý nepořádek a mohou také skvěle sladit předsíň se zbytkem interiéru.




4. Věšáky na zeď nebo stojací



Pověsit si kabát, když přijdete domů, je samozřejmost. Ale už samotný pohled na věšáky vám může zvednout náladu. Můžete si vybrat z mnoha stylů, které podtrhnou charakter této malé místnosti i celého bytu. Jsou to právě ty detaily, které dělají byt vaším domovem. Pro malé prostory se hodí věšáky připevněné na zeď, větší vstupní prostory můžete vybavit klasickým stojícím věšákem, který působí velkoryse.







5. Drobnosti dodávají charakter

I předsíň si zaslouží malé detaily, které vykouzlí úsměv na rtech. Vyberte si dekorace, co vám dělají radost a zároveň dokáží prostoru dodat útulnost. Může to být zajímavá váza, obrazy nebo fotky na zdech či živé květiny, které zároveň nově příchozím ukáží, že se u vás budou cítit dobře.


6. Pamatujte na děti

Pokud máte děti, je vhodné jim také přizpůsobit byt. Nemusíte mít chrániče rohů nebo záslepky elektrických zásuvek, ale pokud můžete, pořiďte jim menší stoličku, která jim usnadní obouvání, nebo pověste háčky o kousek níž. Uspokojíte jejich touhu po samostatnosti a sobě ušetříte trochu práce.


7. Zrcadla a osvětlení jsou užiteční pomocníci

Na co rozhodně v předsíni nezapomeňte, jsou zrcadla a lichotivé osvětlení. Před odchodem z domu můžete zkontrolovat rozcuchané vlasy nebo rozmazanou rtěnku a navíc zrcadla zvládnou opticky zvětšit stísněný prostor. Podobný efekt mají také světlé barvy, ať už na zdi nebo na nábytku.


8. Dvakrát měř a jednou řež

Tímto bodem jsme možná měli začít. Právě u menších místností platí, že bychom si měli dobře rozmyslet, jak celý prostor rozvrhnout. Předsíň je často místností, ve které se potkává několik dveří. Dobré plánování může pomoci rozvrhnout jednotlivé zóny a nábytek a vyhnout se například tomu, aby se dveře otevíraly do dvířek komody. S plánováním může pomoci 2D půdorys nebo rovnou 3D vizualizace interiéru, která vám pomůže představit si, jak bude výsledný prostor vypadat.






bottom of page