Jak maximalizovat využití prostoru v malé restauraci?

Plotýnky se opět rozpalují, pivní tácky rozdávají a pěna pomalu padá. Už je to tady. Restaurace, hospody, kavárny, bistra, cukrárny či bary otevírají své dlouho zamčené brány a vítají první hosty.



Jejich provozovatelé se teď budou snažit vynahradit těžké ztráty a největší radost jim udělá pohled na plně obsazenou hospodu. Žádná místnost ovšem není nafukovací, a především majitelé menších provozů by si měli dát práci s rozvržením míst k sezení, aby se do jejich restaurace vešlo co nejvíce hostů.


V dnešním článku máme pro takové majitele několik tipů, jak i v malé hospůdce maximálně využít prostor.


Rozmístění stolů je klíčové


„Nás je deset a k jednomu stolu se nevejdeme. Tak my si srazíme stoly, jo?“


Ve většině provozech je tento požadavek hostů velmi neoblíbený. Tahání těžkého nábytku a vrzání, které ruší ostatní hosty – tomu se chce každý číšník vyhnout. Pokud ale obsluhujete limitně malou restauraci, mohli byste naopak možnosti libovolně přesouvat nábytek pravidelně využívat.


Základ je pořídit lehký a snadno manipulovatelný nábytek, který lze přemístit a srazit pro jakkoli velkou skupinku hostů. Vyřešíte tak problém s malým prostorem a hosté vaši snahu jistě ocení.


Už žádné prázdné židle


Na práci v restauraci je krásné to, že nikdy nevíte, kdo další se objeví u vstupních dveří. Bude to nenáročný mladý pár, který bude natolik zakoukaný do sebe, že si ani nevšimne chybějící vidličky? Nebo se vyvalí zájezd hladových turistů, podle kterých už z dálky poznáte, že vás čeká dlouhé vysvětlování objednávky šéfkuchaři?


V každém případě se vám vyplatí sledovat, jaké skupiny hostů převažují a kdo vaši restauraci nejčastěji navštěvuje. Tedy, zda spíše rodiny s dětmi, nebo zamilované páry, případně autobusové zájezdy apod.



Podle počtu osob přicházejících ve skupinkách byste totiž měli volit velikost nábytku a počet míst k sezení u jednoho stolku. Pokud vám u většiny stolů neustále přebývají dvě nebo tři neobsazená místa, může to znamenat, že máte zbytečně moc velkých stolů s nevyužitým počtem židlí. Zvolte raději větší počet menších stolků a prázdné židle vám zmizí z očí.




Optické zvětšení prostoru




Zvětšit prostor můžete také chytře použitím optických iluzí. Ty vám sice místa k sezení nerozmnoží, zato vytvoří pro vaše hosty pocit, že se nachází v mnohem větší místnosti, než v jaké ve skutečnosti jsou.


Místnost zvětšíte například pomocí světlé výmalby, která stěny opticky oddálí. Také důmyslné umístění zrcadel může prostoru přidat na hloubce. Doporučujeme je strategicky připevnit na volná místa na stěnách, a dokonce i na stropy.


Myslete na pohodlí hostů i personálu




Chápeme, že vaším přáním je do restaurace vměstnat co nejvíce hostů, aby se podnikání pěkně otáčelo. Nicméně, v průběhu plánování, jak nábytek rozmístíte, je dobré myslet především na pohodlí a bezpečnost hostů i vašeho personálu.

Pokud to s počtem stolů přeženete, může docházet k opravdovým katastrofám. Obsluha bude čelit složitým manévrům, aby dopravila objednávku až k hostům. Na druhé straně ani pro vaše zákazníky není příjemné, když za jejich zády v těsné blízkosti neustále pobíhá číšník.




Skvělou taktikou, jak těmto problémům předejít, je načrtnutí dispozic restaurace na papír. Poté si můžete hrát, zkoušet různé variace umístění a najít to nejlepší řešení. Na správné řešení nejlépe narazíte, pokud budete pracovat s profesionálně připraveným 2D či 3D plánkem půdorysu. Takový plánek vám svou přehledností otevře oči a z plánování rázem bude hračka.




Řekněte si o něj.