top of page

Na co myslet, když plánujete rozmístění nábytku ve vaší ložnici

Vaše ložnice nejspíš není nafukovací.


Jste limitováni čtyřmi stěnami a před vámi leží přetěžký úkol vymyslet, jak chytře rozmístit váš nábytek, aby si každý našel své místo a vy jste zároveň nemuseli cestou do postele přelézat šatní skříň.

Dobrá zpráva.


V tomto článku se dozvíte hned několik tipů, jak docílit ideálního rozmístění.


Co budete v ložnici dělat?


Odpověď nemusí být jednoznačná.


Málo lidí využívá svou ložnici pouze pro spánek. V ložnici si můžete ve volných chvílích číst, sledovat televizi nebo sušit prádlo.


Než začnete stěhovat první kusy nábytku, pečlivě si rozmyslete, k čemu bude vaše ložnice sloužit. Obzvláště pak v případě, kdy jde o velmi malou místnost. Pokud hodláte v ložnici trávit hodiny čtením, zapište si na seznam křeslo a lampu pro čtení, pro které musíte najít místo.


Zmapujte prostor


Při plánování nejste limitování pouze zdmi, ale také specifickými prvky, kterými nehnete a musíte se jim přizpůsobit.


Jde především o prostor pro otevírání dveří nebo skříní, elektrické zásuvky, krovy, trámy apod.


Pokud plánujete pro ložnici vybrat místnost v podkroví, může nastat například problém s umístěním vysokých skříní kvůli zkosené střeše.


Kam s postelí?


Nejčastěji se doporučuje umístit postel podél nejdelší zdi. Důležité je udržet symetričnost a stejné vzdálenosti. Tak docílíte příjemné atmosféry, ve které vás nebudou rušit nesymetrické prvky.


Proto je skvělé lokalizovat postel mezi dvě okna (se stejnou vzdáleností od každého z nich) a ke každé posteli přidat ještě noční stolek.


Kam se světlem?


Velikost vaší ložnice, výška stropů a přístup k přirozenému světlu vám napoví, jak se vypořádat s umělým osvětlením.


Do ložnice s nižšími stropy se hodí například bodovky a malé lampičky na noční stolek, které využijete třeba při čtení.


Naopak větší ložnice si zaslouží vlastní lustr.


Jak plánovat v praxi?


Praktickou radou je změřit rozměry vaší ložnice a ty převést ve stejném poměru do menších vzdáleností na papír A4. Poté změřte vaši postel a nábytek, který byste do ložnice rádi umístili.


Opět jejich rozměry převeďte ve stejném poměru do mnohem menšího měřítka. Vystřihejte si papírové zmenšeniny nábytku a poté si hrajte. Zkuste na papírovém modelu vaší ložnice nábytek různě umisťovat. Experimentujte a pokuste se najít vhodné řešení.


To je takové domácí řešení.


Pokud na to chcete jít více profesionálně a přehledněji, sáhněte po vizualizaci 2D nebo 3D plánku půdorysu. Ten vám prakticky otevře oči.



Díky němu se na ložnici budete moct podívat z libovolných úhlů a snadněji přijdete na perfektní rozmístění nábytku.


Koukněte sem a přesvědčte se.


bottom of page