top of page

Co potřebujeme, abychom pro vás vytvořili ten nejlepší půdorys?

Aktualizováno: 19. 11. 2023

Profesionálně zhotovený půdorys alespoň ve 2D zobrazení je dnes už součástí každého inzerátu realitní kanceláře, která ví, že na prezentaci záleží. Pokud se navíc jedná o prostor, který je v první řadě určený k rekonstrukci, je lepší zařadit i 3D půdorys, podle kterého si kupující přece jen lépe představí výsledek. Jak připravit podklady pro profesionální zpracování půdorysu?




Nechte pracovat profesionály

Pryč jsou ty doby, kdy bylo nutné vzít si při plánování bydlení tužku, pravítko a čtverečkovaný papír. Dnes máme k ruce počítače a nejrůznější programy, ve kterých si můžeme základní 2D půdorys nebo výslednou vizualizaci prostoru sami navrhnout. Přesto je někdy lepší vzít si na pomoc profesionály.

  • Profesionál má zkušenosti. Pravděpodobně už se s podobným prostorem potkal a co jemu bude trvat pár minut, vy budete řešit hodiny.

  • Profesionál vám ušetří peníze. Často pracuje s placenou verzí programu, která poskytuje více možností, než ta neplacená. Pořízení placeného nástroje se laikům většinou nevyplatí.

  • Profesionál vidí za dva rohy. Dokáže si výsledný prostor představit a navrhnout řešení, které by vás nenapadlo. To platí především u architektů a interiérových designérů.


Jaké podklady potřebujeme k přípravě půdorysu



Profesionál ale není jasnovidec. Sám od sebe bohužel nezvládne vytvořit přesný výsledek, potřebuje k tomu vstupní informace. A čím víc podkladů dostaneme, tím kvalitnější půdorys pro vás můžeme zpracovat. Jak při přípravě podkladů postupovat?




1. Milimetrovému papíru se nevyhnete. Zakreslete na něj vnější i vnitřní zdi a uveďte přesné rozměry. Nestačí jen výměra místnosti v m², potřebujeme znát i délku a šířku místnosti, díky tomu si nemusíme nic domýšlet. Nezapomeňte ani na světlíky, šachty, komíny, přidat můžete i elektrické rozvaděče nebo uzávěry vody a plynu.


Tip: Pro co nejpřesnější plánek, na kterém se neztratí žádné podrobnosti, kreslete v poměru 1:100 (tedy 1 cm = 1 m neboli 1 mm = 1cm).


2. Zakreslete dveře, okna a schodiště. U schodiště uveďte, kterým směrem se jde nahoru, u dveří nezapomeňte zdůraznit, kterým směrem se otevírají. U oken je důležité uvést, jestli mají jedno, dvě nebo více křídel, tedy jak jsou široká.


3. Nezapomeňte na terasu, balkon nebo garáž. Do plánku se zakreslují stejně jako vnitřní místnosti. A ani tady nezapomeňte na přesné rozměry.


4. Aby 3D půdorys co nejvíce odpovídal realitě, zakreslete do místností vybavení, jako je vana a umyvadlo, kuchyňský kout, skříně nebo sedačka. Každý prvek má ustálený piktogram, podle kterého se jednoduše zorientujeme. Pomůže nám také, když do plánku napíšete názvy jednotlivých místností.


Tip: Pro odlišení různých druhů informací použijte různé barvy, např. základní plánek černou, názvy místností zelenou, rozměry červenou.


5. Pomohou fotografie i video. Nemusí se jednat o profesionální snímky, stačí amatérské záběry, které přiblíží skutečnou podobu prostoru. Pokud prodáváte nemovitost a už máte vytvořený inzerát, pošlete jej také.


Zdá se vám postup příliš složitý? Může to tak vypadat z popisu, ale rozhodně to není žádná věda. Aby vám šla práce od ruky (a naše práce se tím zjednodušila), připravili jsme pro vás šablonu ke stažení. Najdete v ní milimetrový papír i symboly pro jednotlivé kusy vybavení.



Máte nějaké další otázky? Můžete nás kontaktovat emailem nebo telefonicky, rádi vám poradíme.


bottom of page