top of page

Domácí pracovna: jak se vyhnout chybám při jejím zařizování?

Máte doma vlastní pracovní místo? A mohla bych ho vidět? Roky s covidem nás naučily, že pracovat můžeme takřka kdekoliv. To ale neznamená, že je to dobře. Pojďte si projít domácí pracovnu, vyvarujte se nejčastějších chyb a nakopněte svůj profesní život.





Následujte svůj životní styl

Home office stále patří mezi oblíbené benefity, které zaměstnavatelé rádi nabízejí a zaměstnanci rádi využívají. Díky práci z domova můžeme lépe sladit pracovní a osobní život a nemusíme trávit spoustu času cestováním do kanceláře. Na druhou stranu má home office i řadu nepříjemných aspektů, například nutnost sebekázně nebo nedostatek kontaktu s kolegy.

Pokud ale patříte mezi vyznavače tohoto pracovního stylu (nebo vás k němu nutí okolnosti), pak byste doma měli mít vlastní pracovnu nebo aspoň pracovní kout. S rozhodováním, jak tento prostor pojmout, vám může pomoci zodpovědět si několik otázek.


  1. Jaká je náplň vaší práce? Některá povolání jsou pro práci z domova jako stvořená, jiná z domova vykonávat nelze. A i kancelářská práce může mít mnoho různých podob. Telefonujete často? Míváte online meetingy se zbytkem týmu? Většinu dne vyplňujete tabulky, píšete e-maily nebo připravujete podklady ke smlouvám? Odpovědi na tyto otázky vám napoví, jaké vybavení je pro vaši práci nezbytné a kolik prostoru si na ni musíte vyčlenit.

  2. Kdo bude mít do pracovny přístup? Mnoho z nás považuje svůj prostor za svatyni, do kterého nechce pouštět žádné vetřelce. Ale taky mnoho z nás žije v bytech, kde je taková prostorová velkorysost nemožná. Ideálně by každý člen domácnosti, který to potřebuje, měl mít vlastní prostor pro práci se vším potřebným vybavením, ale v reálném světě se často o pracovní místo musíme dělit. Proto je důležité prostor přizpůsobit všem zúčastněným (např. pokud vlastníte jeden počítač, každý by na něm měl mít svůj vlastní účet, nebo by si měl každý uklidit věci, když práci dokončí).

  3. Jak velký prostor máte k dispozici? Samozřejmě je rozdíl, jestli vám jako domácí pracovna bude sloužit celá místnost nebo pouze kout v ložnici. Podle toho musíte zvolit nábytek i další zařízení.

  4. Budete pracovat jen na počítači nebo chcete prostor i pro manuální práci? Pokud jste třeba truhlář, tak samozřejmě potřebujete dílnu. Ale mnoho lidí i dnes má například rukodělné koníčky (šití, modelářství nebo malování), které vyžadují větší prostor, než práce na notebooku. Jestli to jen trochu jde, rozdělte pracovní prostor na místo, které je tzv. čisté a určené pro práci s počítačem a papírování, a místo “špinavé”, kde si můžete rozdělat manuální projekty.


Ergonomie je pro pohodlí (a výkon) klíčová

Samozřejmě můžete pracovat na gauči nebo u jídelního stolu, ale takové řešení je vhodné pouze pro nárazovou práci z domova. Pokud ale máte home office dlouhodobě, měli byste se zamyslet nad lépe vyhovujícím pojetím pracovního prostoru.


Ergonomie je obor zabývající se optimalizací potřeb člověk v pracovním prostředí. Většinou jde o vzdálenosti, úhly a vybavení, které by mělo co nejlépe odpovídat rozměrům našeho těla. Zjednodušeně můžeme říci, že jde o to, aby nás nebolela bedra ze sezení na špatné židli nebo za krkem z toho, že máme monitor počítače příliš nízko.


Pravidla pro ergonomické pracoviště jsou poměrně přísná a musí se jimi řídit všechny firmy. (Některé to samozřejmě dodržují více, jiné méně.) Neexistuje ale žádný “ergonomický úřad”, který by hlídal, jak to máte zařízeno doma, proto se o své pracovní prostředí musíte postarat sami. Naštěstí dnes už je tento typ nábytku snadno dostupný, takže vybavit si domácí pracovnu může být opravdu radost.


Nejčastější chyby v domácí pracovně

To, v jakém prostředí pracujeme, může příznivě nebo negativně ovlivnit náš výkon. Roli v tom hraje nejen vhodný nábytek nebo technika, ale například i barvy nebo blízkost televize. Jakým chybám byste se při zařizování pracovny měli vyhnout?


Nevhodné sezení

Pohodlná židle se správně vysokým sedákem je základ. Dnes na trhu najdeme nespočet kancelářských židlí, které mají nastavitelnou výšku, područky nebo polohovatelnou opěrku hlavy. Jejich nevýhodou může být to, že se jedná o poměrně velký kus nábytku, který se do malého prostoru špatně vměstnává. V tom případě si můžete pořídit nafukovací gymnastický balon nebo stoličku pro aktivní sezení, které tolik místa nezaberou a mohou být vhodným řešením.

V posledních letech je velkým trendem také práce ve stoje. Díky výškově stavitelnému stolu můžete střídat práci v sedě a ve stoje a tím ulevit zádům. Práci ve stoje si oblíbily například i maminky malých dětí, které mohou mít dítě v nosítku nebo nosícím šátku na zádech a přitom pohodlně zvládají i pracovní povinnosti.



Monitor příliš nízko

Ačkoliv jsou notebooky, netbooky a podobná kompaktní zařízení skvělým pracovním nástrojem, který si můžeme vzít všude s sebou, co se týká ergonomie není to nejlepší řešení. Při psaní na notebooku máte displej příliš nízko (takže vás brzy začne bolet za krkem) nebo klávesnici příliš vysoko, takže nemůžete psát. Nabízí se hned dvě možná řešení: buď použijte externí monitor, který umístíte do správné výšky, nebo podložte notebook a připojte externí klávesnici a myš, na kterých můžete pracovat.


Nedostatek světla

Nedostatečné osvětlení není tématem jen pro ty, kteří dávají přednost práci v noci. Dostatek přirozeného denního světla mimo jiné zařídí i to, že se budete cítit při práci více svěží. Ale samozřejmě i umělé osvětlení má v domácí pracovně své místo, především při online hovorech nebo nahrávání videa.


Příliš velký chaos

Přiznejme si upřímně, že domácí pracovna často bývá místem, kde se hromadí nejrůznější papíry nebo věci k opravení. Postupně se z ní stane nedůstojné skladiště a než se vůbec dostanete k práci, zabere to spoustu času a sil. Navíc většině lidí jde práce v uspořádaném prostředí mnohem lépe, protože je nerozptylují nepodstatné maličkosti a mohou se lépe soustředit na konkrétní úkol.


Prolínání pracovního prostoru s volným časem

Při práci z domova je jedním z nejtěžších úkolů oddělit práci a volný čas. Možnost pracovat kdykoliv často svádí k tomu, že pracujete vlastně tak trochu neustále. Abyste tomu zabránili, může vám pomoci striktně oddělit prostor určený pro práci.




Tak jak to dopadlo? Našli jste nějaké chyby a už víte, jak je napravit? Jestli si stále nejste jistí, jestli se do vašeho bytu domácí pracovna vejde, připravte si podklady pro tvorbu půdorysu a napište nám! Naše vizualizace si poradí s jakýmkoliv prostorem a pomohou vám rozhodnout se nejen při zařizování pracovny, ale také při stavbě nebo prodeji domu.

bottom of page