top of page

2D a 3D půdorysy: jaký je mezi nimi rozdíl a kdy je použít?

Aktualizováno: 19. 11. 2023

2D a 3D zobrazení jsou hojně používané pojmy nejen v grafickém designu. Vlastně se s nimi setkáváme už před nástupem do školy, kdy se učíme, jaký je rozdíl mezi čtvercem a krychlí. Co tedy znamenají pojmy 2D a 3D a jak je účelně používat při plánování bydlení?


2D zobrazení a klasický půdorys

Pojem 2D znamená “dvojrozměrný” nebo “dvojdimenzionální” - tedy takové zobrazení, kdy předměty mají obsah, ale chybí jim objem. 2D zobrazení ukazuje předměty ležící v jedné rovině - čtverec, obdélník, trojúhelník, kruh atd.

Jednoduchý 2D půdorys bez nábytku
2D vizualizace půdorysu s nábytkem a texturami











Klasický jednoduchý půdorys je také dvojrozměrný. Je na něm dobře vidět, jak na sebe navazují jednotlivé místnosti nebo jakou mají plochu. Můžeme samozřejmě přidat i nábytek, ale musíme se smířit s tím, že postel bude jen obdélník a čtyři kolečka v oblasti kuchyně představují sporák. Pro základní orientaci takový plánek stačí, ale pokud se chcete do prostoru opravdu dokonale vcítit, nemusí vám 2D půdorys poskytnout dokonalý zážitek.



Dnešní grafické programy umí postel i ustlat a stolu dodat správnou barvu, ale pro dokonalé vcítění se do prostoru zkrátka chybí hloubka. A to doslova.


3D zobrazení vás dostane doprostřed dění

Oproti 2D zobrazení přináší to 3D ještě jednu dimenzi navíc - hloubku. Předměty v trojrozměrném zobrazení totiž přidávají ještě svůj objem. Díky tomu si třeba můžeme představit, jestli nebudeme zakopávat o noční stolek.

3D půdorys realisticky zobrazuje prostor

Velkou výhodou 3D půdorysů je především to, že vás přenesou přímo do prostoru a doslova vás vezmou na návštěvu. Je také velkou pomocí pro ty z nás, kteří nemají až tak dokonalou prostorovou fantazii a potřebují si celý prostor tzv. nacítit. Objekt vytvořený v 3D editoru je možné vnímat prostorově a nahlížet na něj ze všech stran, přiblížit ho nebo naopak oddálit, zvětšit či zmenšit tak. jak je tomu v reálném světě.

3D půdorys HQ


Tip: Klasický 3D půdorys se dočkal ještě dokonalejší verze - 3D půdorys HQ, který přidá do prostoru ještě stíny. Díky tomu máte opravdu pocit, že jste doma!


Tak který je lepší?

Tady vás asi zklameme, ale na tuto otázku vám jednoznačnou odpověď nedáme. Pro základní představu o interiéru bude stačit 2D půdorys, který by dnes měl být opravdu nedílnou součástí každé nabídky na realitních stránkách. Pro ty, kterým nedělá problém prostorová představivost, bude stačit třeba i při stavbě nového domu.

3D půdorys je ale mnohem lákavější. Dokáže vtáhnout do prostoru a jeho dobré zpracování rozhodně naláká více zájemců k prohlídce bytu, který prodáváte. Rozhodně ho doporučujeme také například při plánování kuchyně nebo pracovny, zkrátka prostorů, kde trávíte dost času a potřebujete se v nich cítit opravdu dobře a dostat je tzv. pod kůži.

Vybrali jste si? Zavolejte nebo napište nám, 2D i 3D půdorysy pro vás zpracujeme do 3 dnů!


bottom of page