top of page

Koupelna –⁠ jak na malé ploše udělat velké věci

Malá místnost, kde se za zavřenými dveřmi odehrávají velké věci. Koupelna je jednou z nejvytíženějších místností v bytě, musí zvládnout ranní špičku, večerní relaxaci i kupy špinavého prádla. Jak to udělat, aby byla účelná a měli jste z ní radost dlouhé roky?



Vana nebo sprchový kout?

Při zařizování koupelny se zpravidla na začátku musíme rozhodnout, jestli je pro nás vhodnější vana nebo sprchový kout. Pro malé koupelny se často doporučuje sprchový kout, ale můžete si dopřát i vanu. K té je možné přimontovat sprchovou zástěnu, díky které se pohodlně vysprchovat i ve stoje.

Sprcha může vyřešit nejen problém s menším prostorem, ale je vhodná také pro starší lidi. Je snadněji přístupná a můžeme do ní přidat např. sedátko nebo zvýšenou sedací římsu, které umožní pohodlnější hygienu. Samozřejmě pokud máte pro koupelnu vyhrazen dostatečně velký prostor, můžete si dopřát oboje vanu i sprchový kout.

Tip: Nejste si jistí, jestli se do vaší koupelny dobře vejde vana nebo jestli zůstat jen u sprchování? Nechte si zpracovat 2D půdorys, díky kterému si snadno představíte proporce jednotlivých možností.


Toaleta v koupelně?

Umístění toalety přímo v koupelně je výbušným tématem, obě varianty mají mnoho zastánců i odpůrců. Při rozhodování byste měli vzít v úvahu několik proměnných:

  • kolik vás v bytě bydlí,

  • životní návyky všech, kteří s vámi bydlí (odcházíte z domova všichni ve stejnou dobu?),

  • a časové vytížení toalety a koupelny.

Po zodpovězení těchto otázek by vaše rozhodování mělo být jednodušší.

Pokud se rozhodnete umístit toaletu v koupelně, nezapomeňte na dostatečné soukromí. Neumisťujte mísu naproti dveřím a snažte se ji oddělit např. paravánem nebo příčkou. Ta může být skleněná nebo zděná a zároveň nemusí sahat až do stropu. Zároveň dbejte na to, aby byla co nejvíce vzdálená od umyvadla, zubních kartáčků a ručníků. Zabráníte tím přenosu fekálních bakterií při splachování.

Velké prádlo

Koupelna velmi často neslouží pouze jako místo pro osobní hygienu a relaxaci, ale odehrává se v ní také nekončící boj se špinavým prádlem a čistícími prostředky. Většina z nás nemá v bytě prostor na samostatnou prádelnu nebo technickou místnost, kam by se schovala pračka, sušička nebo plynový kotel, a tak se snažíme vše umístit za zavřené dveře koupelny.

Jestli máte tu možnost, vřele doporučujeme umístit všechna tato zařízení na jedno místo např. do rohu nebo výklenku. Můžete přidat i posuvné dveře nebo závěs, za které se schovají a nebudou opticky rušit. Do tohoto prostoru můžete umístit také smeták nebo mop.

Výhodou je, že pračku a sušičku můžete postavit na sebe (nebo si vybrat kombinaci obou), kotel nebo bojler můžete zavěsit. Pokud si nejste jistí, jak se vše do prostoru napasuje, vyzkoušejte 3D půdorys, který vám pomůže představit si, jak bude výsledek vypadat.

Nezapomeňte na úložné prostory

I v koupelně potřebujeme chytře promyšlené úložné prostory, obzvlášť v té malé. Schovají se v nich nejrůznější lahvičky, jejichž barevné obaly mohou působit rušivě, ručníky i čistící prostředky, na které jinde není místo. Dobře vypadají například skříňky zavěšené na zdi, které nejen prostor opticky zvětší, ale také se pod nimi snadněji uklízí.

Při výběru nábytku do koupelny se nezaměřujte jen na design, ale také na vlastnosti použitých materiálů. Ty by měly být především vlhku vzdorné a snadno udržovatelné.



Optické klamy

Znát základní optické triky se vyplatí nejen v koupelně. Stejně jako při zařizování dalších místností vám pomohou světlé barvy. Nemusíte se držet jen bílých odstínů, dobře bude vypadat i světlé dřevo, světle šedá nebo pastelově modrá.

Kouzlit můžete také s umístěním zrcadel a osvětlení. Pokud to uděláte chytře, můžete místnost zdánlivě zvětšit až na několikanásobek. Při umísťování těchto prvků vám může pomoci i 3D půdorys HQ, do kterého lze promítnout i různé druhy a barvy osvětlení. Zároveň jsou zde vidět i použité barvy a textury jednotlivých povrchů.


Zařizujete jinou místnost nebo rovnou celý byt nebo dům? Podívejte se na naše tipy pro zařízení kuchyně, ložnice nebo dětského pokoje. A nebo nám napište a rádi zpracujeme půdorys přímo pro vás!


bottom of page