top of page

Proč je plánek půdorysu nutností při stavbě nového domu?

Aktualizováno: 8. 3. 2021


V posledním článku jste se mohli přesvědčit o tom, že plánek půdorysu je důležitý při prodeji nemovitosti. Inzeráty nemovitostí, které kromě lákavých fotek a chytlavého popisku obsahují také 2D nebo 3D plánek půdorysu, lépe vyniknou a zaručeně si získají více potenciálních zájemců.



Další skutečností, kterou vám možná zatím nikdo nestačil prozradit, je fakt, že plánky jsou mocným pomocníkem a nezbytným nástrojem při stavbě nového domu.


Přesuňte nápady na papír

Ve chvíli, kdy se rozhodnete pro stavbu nového domu, se vám jistě v hlavě začnou rodit nejrůznější nápady. Pustíte se do jednoduchých představ, jak by měl dům vypadat, navrhnete velikosti jednotlivých místností, jejich dispozice, popřípadě lokalizace oken atd.


Než ale dojde k prvnímu kopnutí lopatou do země, je potřeba mít plán na papíře, a nejen v hlavě. A k této příležitosti skvěle slouží právě 2D nebo 3D plánky, díky kterým se budete lépe orientovat.


Do plánku lze zakreslit i ty nejmenší detaily. Například kde bude stát pračka, nebo kolik židlí bude u vašeho stolu.


Plánky půdorysu usnadňují volbu materiálu


S 2D nebo 3D plánkem půdorysu se můžete vy sami, nebo případně váš architekt, rychleji rozhodnout o volbě použitého materiálu. Plánek poskytne jasné informace, kde se například použije dlažba a kde naopak vinylová podlaha.


Materiál můžete začít objednávat dříve a vyhnout se tak neplánovanému zpoždění při jeho nedostupnosti.



2D a 3D plánky slouží jako průvodci stavbou

Vizualizace půdorysu je receptem na stavbu domu. S plánkem se mohou zedníci pustit do stavby zdí, podlahář do pokládky lina a návrhář do podoby interiéru.



Plánek půdorysu poskytuje všechny potřebné informace o rozměrech v daném měřítku, rozložení nebo například umístění jednotlivých částí domu. Všichni, kdo se na stavbě podílí, díky nákresu půdorysu ví, co a jak mají dělat.


Pokud se každý řídí plánkem, stavba domu míří do úspěšného konce.


Nábytek můžete vybírat už teď


Složitý úkol vybrat nábytek již před dokončením stavby, kdy ještě přesně nevíte, jak bude finální interiér vypadat a kam co umístíte.



Ovšem s plánkem půdorysu interiér navrhnete snadno už na začátku stavby. Pomocí nákresu půdorysu, u kterého znáte měřítko, si můžete vyhrát a určit umístění pohovky, televize nebo i květináče. Pokud je váš plánek navíc vykreslen ve 3D zobrazení, můžete rovnou vizualizovat samotné tvary a design nábytku. A rozhodování, jaký nábytek pořídíte, už patří mezi hezké starosti.


Dobře zpracovaný 2D nebo 3D plánek půdorysu je klíč k bezproblémové stavbě nového domu. S nákresem si lépe ujasníte představy o podobě a velikosti domu, všichni zúčastnění budou mít k dispozici srozumitelné informace o postupu a vy se můžete s radostí pustit do vybírání nábytku.


Už se toužíte konečně rozhodnout, jaký stůl se vám bude hodit do kuchyně?


bottom of page